Mari Marttilan uusioperheen koti löytyi Suonenjoelta. Hyvät kulkuyhteydet, rantatontit ja pian valmistuva monitoimihalli ovat aktiivisen kunnan valttikortteja.

Mari Marttila muutti Länsi-Suomesta Suonenjoelle kesällä 2018. Uusioperheen koti löytyi puntaroinnin jälkeen Suonenjoelta sopivan kokonsa, juna-aseman ja omakotitaloluvalla varustetun rantatontin takia.

– Hetkeäkään ei ole muutto kaduttanut, Marttila toteaa.

Nuoret ovat ihania kaikkialla

Rautalammin ratsastuslukiossa opinto-ohjaajana ja vararehtorina työskentelevä Marttila kokee työpaikan täyttävän kaikki hänen toiveensa.

– Saan toteuttaa itseäni, kehittää sekä kehittyä ja tehdä työtä nuorten kanssa.

Opiskelijoita ratsastuslukioon tulee ympäri Suomea, Marttilalla on siis laaja katsaus Suomen nuorista.

– Ei nuorissa ole eroa eri paikkakunnilla. Nuoret ovat ihania kaikkialla!

Aktiivinen kunta aktiiviselle perheelle

Uusioperheen seitsemästä lapsesta kolme asuu vielä kotona. Aktiiviselle ja urheilulliselle perheelle Suonenjoki on ollut loistava paikka kasvattaa lapsia. 

Suonenjoki on tarpeeksi pieni ja tarpeeksi iso paikka. Minulla on vielä mahdollisuus pysyä mukana lasteni kavereista, harrastuskuvioista ja ylipäätään elämästä. 

Mari Marttila

Marttilan 17-vuotias poika Riku Marttila toteaa Suonenjoella parasta olevan monipuolisuus. 

– Palvelut sekä harrastusmahdollisuudet ovat monipuolisia ja myös nuorilla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan monin tavoin, Riku Marttila toteaa.

Mari Marttila harrastaa koirankasvatusta, johon Savoon muutto toi lisää potkua ympäröivien isojen kaupunkien johdosta. 

– 360 astetta pelkkää toimintaa, Marttila kiteyttää.

Luontoihmisenä Marttila arvostaa suuresti Suonenjoen luontoa. Pohjois-Savosta löytyy upeita vesistöjä sekä ulkoilureittejä. Selkeät vuodenajat ilahduttavat myös ulkoilmaihmistä. 

– Ei tarvitse muuttaa Lappiin, että saa kunnon vuodenajat ja lumiset talvet.

Yhteinen nuotti löytyi nopeasti

Murrealueelta toiselle siirtyminen aiheutti aluksi pieniä kommelluksia, mutta yhteinen nuotti löytyi nopeasti. 

– Luulen, että savolaisilla on ollut enemmän vaikeuksia tottua minun nopeaan tempoon ja töksähtävään murteeseen, Marttila naurahtaa. 

Marttilasta parasta Suonenjoella ja Pohjois-Savossa on energisyys, ajassa mukana pysyminen sekä tekemisen meininki. Aina rakennetaan jotain uutta ja tapahtumia järjestetään enemmän kuin ehtisi käydä. 

– Paikalliset eivät aina ymmärrä kuinka hienossa paikassa asuvat, Marttila toteaa. 

Erityismaininnan Marttila antaa erinomaisesti järjestetyistä terveyspalveluista. 

– Ennen jouduin ajamaan satoja kilometrejä käydäkseni erikoislääkärillä, nyt lääkäri tulee käymään 10 kilometrin päähän terveyskeskukseen. Terveydenhoidon erityistarpeet on myös huomioitu hienosti, esimerkiksi leikkauksen jälkeen pääsee uimaan alennetulla hinnalla.

Muutakin kuin mansikoita

Marttila ei ole vielä kyllästynyt mansikoihin, mutta toisinaan häntä harmittaa, ettei muuta nosteta Suonenjoesta esiin.

– Toivoisin, että mainostettaisiin myös kunnan todellisia valttikortteja, kuten monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, toimivia terveyspalveluita sekä hyviä kulkuyhteyksiä. Ennen meillä oli 60 kilometriä juna-asemalle, nyt meillä on 60 kilometrin säteellä neljä asemaa.

Suonenjoen keskustaan on alkuvuodesta 2021 valmistumassa uudenkarhea monitoimihalli, jossa on myös useamman altaan uimahalli.

– Uutta uimahallia odotan todella paljon. Se on huikea juttu Suonenjoelle, Marttila toteaa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Olemisenvapaus.fi-sivustolla.