Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2020

Poikkeuksellinen ajanjakso kirkasti Tiililän perheen päätöksen siirtää yrityksen kotipaikka Helsingistä Pohjois-Savoon, suvun mökkikuntaan ja sielujen onnelaan. Muutoksesta on seurannut pelkkää positiivista.

Koronakevät oli vaikeaa aikaa monin tavoin, mutta siitä saattoi seurata myös jotain hyvää, ainakin Vesannon kunnalle sekä Tiililän pariskunnalle Turolle sekä Maaritille.

– Olimme jo pitkään suunnitelleet, että voisimme olla mökillä enemmän ja tehdä töitä sieltä käsin, Turo kertoo.

– Korona jotenkin realisoi tämän meidän ajatusmaailmamme ja siellä istuessa totesimme, että miksi ei siirrettäisi toimintaa sinne. Molempien yritykset ovat mökiltä katsottuna ihan yhtä lähellä kaikkea kuin pääkaupunkiseudultakin käsin, usein jopa lähempänä.

Tiililä-Invest Oy on perheen yritysrypäs, joka muun muassa pitää sisällään Suomen suurimman ajoneuvoalan testaus-, tarkastus-, laadunvalvonta- ja sertifiointipalveluita tuottavan Oy Testmill Ltd:n. Maarit Tiililä taas on palkittu ja arvostettu erityisesti korkeimman johdon valmentaja (coach), ja hänen taustansa on henkilöstöjohtamisessa sekä johtoryhmätyöskentelyssä. Sopivasti sattuen vieläpä painottuen murrosvaiheisiin ja uuden edessä olemiseen.

– Savolaisuuteen liittyy aina mielessäni tietynlainen ihana rentous. Muistan kun aiemmassa elämässäni lensin töiden puolesta Kuopioon ja tuntui hienolta, kun kapteeni kesken matkan vaihtoi savon murteelle, Maarit nauraa.

– Että ei elämä ole niin vakavaa eikä kaikkialle hoppu. Taksikuskikin totesi, että istuhan nyt kiireemmäksi ajaksi.

Välittämistä ja viestejä suoraan sydämestä

Alun perin Vesannolla on sijainnut Turon suvun kesäpaikka, jonka hän on ostanut perikunnalta itselleen ja josta on vuosien varrella rakennettu ja remontoitu koko perheelle tärkeää tukikohtaa. Juuret ovat syvällä Savossa muutenkin, Turon isä toimi aikoinaan Kuopiossa kunnanlääkärinä. Tiililät ovat seurustelleet jo 18-vuotiaista, joten myös Maarit on kasvanut kiinni savolaisuuteen.

– Vaikka ollaan muutettu ja matkusteltu vaikka missä, niin ne ovat olleet asuntoja, täällä on oikea koti ja tänne on aina haluttu palata, hän kertoo.

– Luonto on täällä niin moninaista, senkun avaa oven ja menee pihalle vaikka Teams-kokousten välissä ja hengähtää hetken. Täällä myös työn tauottaminen on helpompaa sekä palautuminen nopeampaa ilman kaupungin jatkuvaa ärsyketulvaa, ääntä ja näkymää. Elämä on levollisempaa ja lataudumme paremmin.

Tiililät tekivät päätöksen yrityksen kotipaikan siirtämisestä keskenänsä, eivätkä puhuneet siitä etukäteen Vesannon kunnan kanssa. Välittämisen ja positiivisten viestien määrä yllätti yrittäjäpariskunnan silti täysin.

– Emme ehkä ymmärtäneet miten iso juttu tämä oli kunnan näkökulmasta. Vaikka olemme olleet pitkään täällä mökkiläisinä, niin yrityksen siirron myötä saatujen kannustavien sekä kiittävien yhteydenottojen määrä on ollut valtava. Viestejä on tullut sekä kunnanvaltuutettujen, elinkeinoasiamiehen että yksittäisten kansalaistenkin puolelta suoraan sydämestä. Tuki on tuntunut tosi hyvältä ja olemme tunteneet olomme tervetulleiksi. Tällaista olisi vaikea kuvitella muualla.

Välittömyys ja välittäminen näkyy myös läsnäolossa. Maaritin mukaan kohtaamisissa tulee tunne, että ihminen aidosti pysähtyy asian äärelle ilman kiirettä mihinkään. Joskus jopa niin huolella, että Turon reissut vaikkapa rautakauppaan venyvät reippaasti aiottua pidemmiksi, kun kuulumisia vaihdetaan pitkän kaavan mukaan. Vesannolla kaikki tuntevat toisensa ja ovat valmiita auttamaan, mikä tuntuu siellä sydämessä saakka.

Tartu rohkeasti pieneen sysäykseen

Vesanto kuuluu Pohjois-Savon Villiksi Länneksikin kutsuttuun alueeseen, mikä naurattaa Tiililöitä. Totuudensiemen siinä kuitenkin piilee, sillä myös heidän mielestään täällä on mahdollisuus rakentaa elämästään juuri omannäköistä ja -tuntuista.

– Moni varmaan miettii mitä menettää, jos siirtää yrityksen kotipaikan muualle. Ei menetä mitään! Turo toteaa.

– Saa vaan, ihan taloudellisestikin, kun asuminen on edullista eikä luonnon läheisyyttä ja kauneutta voi myöskään tarpeeksi hehkuttaa.

Maarit jos kuka tietää, että muutos tarvitsee jonkun särön, jossa ajatus uudesta lähtee itämään. Hän kannustaakin tarttumaan siihen sysäykseen rohkeasti.

– Lähde vaan, kokeile ja ravistele vähän mistä koostuu se hyvä elämä. Meille se sysäys oli korona, mutta kun ajatus kirkastui, niin kaikki olikin ihan itsestään selvää. Meille täällä on se onnellisempi arki.